ויטמין D והריון (וגם לפני ואחרי)

מה זה ויטמין D ומה תפקידו בגוף?

ויטמין די הוא הורמון . הורמון זה מיוצר בעור או מגיע ממקורות מזון. ההורמון צריך לעבור שתי שינויים לפני שהוא יכול לתפקד. השינויים מתרחשים בכבד ובכליות.
ויטמין D משתתף בוויסות משק המלחים (כמו מלח שולחני) בגוף. ליתר דיוק, ויטמין די אחראי על ספיגת סידן מהמעי ושמירה על רמות סידן וזרחן נאותות בסרום (מלחים הפנויים לשימושים שונים בגוף). מלחים אלו קשורים לבניית עצמות, פעולת שרירים, משק אנרגיה, פעילות עיצבית, איזון מערכת החיסון ולחימה נגד דלקות. לויטמין D יש גם תפקיד ברמה התאית כולל שכפול, התמינות ועוד.מה המקור של ויטמין D ?

ויטמין D מיוצר בעור בעקבות חשיפה לשמש.
ויטמין D נמצא בכמות גבוהה במזון כגון דגים (כגון סלמון, מקרל,טונה) ושמן דגים (קוד). כמויות קטנות יותר נמצאות במזונות דוגמת מוצרי חלב, כבד בקר, וביצים וכמו כן במזון מחוזק בויטמין די כמו מוצרי חלב ודגני בוקר.
תוספי מזון (ויטמינים) הם מקור נוסף לויטמין D

נקודה למחשבה: האם את נחשפת מספיק לשמש?
חשיפה לשמש של 5-30 דק' פעמיים בשבוע מספיקה לייצור כמויות ויטמין די להן הגוף זקוק. הגבלת החשיפה לשמש (כובע, שרוולים ארוכים),מסנני קרינה מעל מקדם הגנה 8, עננות ושהיה מעבר לזכוכית מורידים את כמות החשיפה ולפעמים הכמות המתקבלת אינה מספקת.

מה ערכי הנורמה של ויטמין D ?
יש ויכוח נוקב בספרות הרפואית לגבי ערכי הנורמה של רמות וימין D נאותות. הגוף הקובע את הרמות הנאותות של ויטמינים שונים בגוף (המכון לרפואה בארה"ב – IUM) קבע כי רמות של 15 ננוגרם/מיליליטר מספיקות בעוד קבוצת חוקרים גדולה פרסמה הודעה כי לדעתם כמות של 30 ננוגרם/מיליליטר היא הכמות המינימלית.

כמות של מעל 200 ננוגרם/מיליליטר נחשבת לרעילה ויכולה לגרום להרגשה רעה, בחילות, הקאות, עצירות, חולשה, ירידה במשקל ואבני כליות. הרעלה יכולה להתרחש עקב נטילת תוספים בעודף או צריכת שמן דגים מוגזמת.

התמונה הבאה מראה את מערכות הגוף המושפעות כל ידי ויטמין D

Target tissues for Vitamin D–Curr Opin Clin Nutr Metab Care 10:12-19, 2007

מה קורה עם רמות ויטמין D  בהריון?

רמות ויטמין די עולות בצורה משמעותית במהלך ההריון. הרמות עולות עקב ייצור מוגבר על ידי השלייה (להזכיר שבנשים שאינן הרות הייצור הוא בכבד ובכליות). אין בשלב זה טווחים מיוחדים לנורמות בהריון ומשתמשים בנורמה של נשים שאינן הרות.

מי בסיכון לחסר בויטמין D ?
תנוקות יונקים, מבוגרים, אלו הממעטים להחשף לשמש, בעלי עור כהה, אנשים עם בעיות ספיגה במעי (מולד או לאחר נתוח)

מה הכמות המומלצת היומית ?

בנשים שאינן הרות הכמות המומלצת משתנה עם הגיל. מקובל שהתוספת היומית לנשים בגיל הפריון, נשים הרות ומניקות עומד על 600 יחידות בינ"ל (15 מיקרוגרם). מעל גיל 50 יש להגדיל את הצריכה היומית ל 800 יחידות בינ"ל (20 מיקרוגרם). הרמה המקסימלית לתוסף נקבעה כ 4000 יחידות בינלאומיות ליום.

לעוד מידע ראו:  http://iom.edu

מה השכיחות של חסר ויטמין D ?

שכיחות חסר ויטמין D תלויה ברמות אותן מגדירים כחסר. אם משתמשים בהמלצות הנוכחיות (של 15 ננוגרם/למיליליטר) מדובר בכ 4% מהאוכלוסיה הלבנה. כאשר משתמשים ברמות של 30 ננוגרם/למיליליטר כ 78% מהנשים הלא הרות ו 69% מהנשים ההרות יהיו עם חסר של ויטמין D. כדאי לציין כי באוכלוסיות בסיכון האחוזים גבוהים יותר.

מה המשמעות של חסר ויטמין D באישה לא הרה ?

חסר בויטמין D עלול לגרום למחלות עצם כגון דלדול העצם (אוסטאופורוזיס). ובמקרים קיצוניים יותר, אוסטאומלכיה או ריקטס (רככת עצמות) בילדים (ראו תמונה).
יש עדויות כי ויטמין D מונע סרטן המעי ה
גס. עדויות פחות חזקות קימות לגבי מניעה של סרטן השד, בלוטת הערמונית (פרוסטטה) וסרטן הלבלב.
יש עדויות כי ויטמין די מונע סוכרת, יל"ד, טרשת נפוצה ומחלות אחרות. כמו כן פורסם מחקר הטוען כי ויטמין די מאריך חיים (בקבוצות מסוימות).
כדאי לזכור כי כל המחקרים הנ"ל בוצעו בשיטות סטטיסטיות חלשות, ולכן יש לבצע עוד מחקרים לפני שה"סלבריטאיות" של ויטמין D תוכח.

מתבגר עם ריקטסיה (חוסר חמור בויטמין D וסידן הגורם לרככת עצמות)

האם חסר בויטמין D גורם לסיבוכי הריון?

יש עדויות כי חסר ויטמין די קשור לעלייה בשיעור סוכרת הריונית ומחלת ל"ד בהריון. גם כאן מדובר במחקרים קטנים שבוצעו בשיטות סטיסטיות הדורשות אישור במחקרים מבוקרים.

האם חסר ויטמין D גורם למומים?


בשלב זה אין מידע הקושר חסר בויטמין D עם מומים מולדים
בעבר הועלה חשד כי תסמונת נדירה בשם תסמונת ע"ש ווילאמס נגרמת על ידי עודף ויטמין D. חשד זה הופרך כאשר התברר כי מדובר במוטציה גנטית הגורמת לתסמונת ולבעיה בפרוק ויטמין D

האם חסר בויטמין D משפיע על הרך הנולד ?

יש עדויות כי לתינוקות שנולדים לנשים עם חסר בויטמין יש רמות סידן נמוכות. מצב זה גורם בהמשך למסת עצם ירודה בילדים שיהיו תנוקות אלו.

האם תוספים בהריון מתקן חסר קיים בויטמין D ?

מספר מחקרים הראו כי מולטיויטמין בהריון אינו מספיק על מנת לתקן חסר בויטמין D ולכן יש צורך ליטול ויטמין D + סידן בנשים בהם מתגלה חסר.

האם יש צורך להיבדק ?

אין המלצה גורפת כיום לבדיקת ויטמין  D באוכלוסיה בריאה
למרות האמור לעיל נראה כי נשים בסיכון כדאי שיבדקו.

אם נמצא חסר בויטמין D מה עלי לעשות?

לקחת ויטמין D + קלציום

האם יש צורך לעקוב אחרי הרמות לאחר קבלת טיפול?

יש לבדוק את הרמות חודשיים לאחר התחלת הטיפול

מקורות:
דף עובדות לגבי ויטמין D, המשרד לתוספי מזון, המכון הלאומי לבריאות בארה"ב, 2009
מיילדות, ויליאמס, מהדורה 22, 2005
Up To Date, מאי 2010

IUM dietary reference intake for calcium and vitamin D, Nov 2010

השאר תגובה

תפריט נגישות

השאירי פרטים ונחזור אליך בהקדם

הפרטים נשלחו בהצלחה