בקצרה: לרב ההרות מותר לטוס בהריון. טיסה מעלה את הסיכון להתייבשות ופקקת ורידים בנשים הרות. לא הוכחו סיכונים אחרים בהריון.
בטיסה חשופה האישה ההרה להדממה (ישיבה לאורך זמן = immobilization), אויר יבש, לחץ אטמוספרי מופחת (עקב שינויים בדיחוס המטוס) ולקרינה קוסמית. כל אלו העלו חששות כי טיסה יכולה להיות לא בטוחה בהריון.
כמות הקרינה המיינת שסופגת אישה הרה בהמלך טיסות קטנה ביותר ולכן לא נראה שקרינה קוסמית מסכנת את האם או העובר. אם זאת
כאשר מדובר בחשיפה ממושכת, כגון זאת שאליה חשופים אנשי צוות הטסים ללא הפסקה בטיסות ארוכות, יש לשקול את נושא הסיכונים עם מומחים בתחום.
חשיפה ללחץ אטמוספרי נמוך , כגון טיסה במטוסים שאינם מדוחסים מעל 10000 רגל אינם מומלצים עקב חשש לחוסר בחמצן. בטיסות רגילות הסיכון אינו משמעותי. מספר עבודות ומאמרים שפורסמו לא מצאו שלחץ החמצן המעט נמוך מהרגיל בדם האם בעת טיסה מסחרית מהווה סיכון לעובר. יש הטוענים כי אין מספיק מחקרים בנושא על מנת לתת המלצות.
בעת טיסה מוזרם אויר יבש לתא הנוסעים. האויר היבש מעלה את הסיכון להתייבשות בנשים הרות ולכן מומלץ לצרוך יותר נוזלים מוגברת.
הריון הינו גורם סיכון לפקקת ורידים עמוקים. למרות שאין מידע לגבי תוספת הסיכון בטיסה ההנחה היא שטיסה מעלה את הסיכון עוד יותר אך עדיין מדובר בסיכון נמוך מאד (ההערכות נעות בין 0.03% ל 0.1%). בנשים בסיכון לפקקת ורידים עמוקים יש לשקול את התועלת מול הסיכון בטיסה וכן טיפול תרופתי מונע טרם הטיסה כמו גם התנהגות מפחיתת סיכון במהלך הטיסה.
עבודה מדעית אחת מצאה עליה בסיכון להפלות בשליש הראשון להריון בקרב דיילות, סיכון שלא נצפה בעבודות אחרות.
למרות שעבודה אחת מצאה סיכון מוגבר ללידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך בקרב נשים הרות המרבות לטוס. עבודה אחרת שבדקה את הנושא בקרב נשים שטסו פעם אחת בהריון לא מצאה קשר בין טיסה ללידה מוקדמת או משקל לידה נמוך וייתכן שבקבוצת הנוסעות המתמידות ההרות גורמים אחרים קשורים לעליה בסיכון שנצפה. האגודה לדיילות מקצועיות (ארה״ב) אינה ממליצה כי דיילות יעבדו בטיסה מעבר לשבוע 28.
בקרב אנשי צוות אויר נצפו שינויים במחזור החודשי (ווסת מוגברת, כאבי ווסת, שינוי בזמני הביוץ) לא ידוע האם שינויים אלו קשורים ללחץ הנגרם מהעבודה, החלפת אזורי הזמן התכופה או התנאים בטיסה עצמה.
רב חברות התעופה מגבילות טיסה של נשים הרות מעבר לשבוע 35-6 להריון.
האיגוד האמריקאי למיילדות וגינקולוגיה מסכם בשנת 2018 כי טיסה בהריון אינה מגדילה את שיעור סיבוכי ההריון. אישה הרה יכולה לטוס בבטחה כל עוד היא מתנהגת בהתאם לכללי הבטיחות הנהוגים בחברות התעופה.
לסיכום:
לא מומלץ לטוס בטיסות שאינן מסחריות ולא מדוחסות.
לא מומלץ לטוס בטיסות מסחריות מעבר לשבוע 36 (כנוסעת) ושבוע 28 (כאשת צוות)
לא מומלץ לטוס אם מדובר בהריון בר סיכון (כגון סיכון ללידה מוקדמת, הפרעות בתפקוד השלייה, יתר לחץ דם, סוכרת הריונית, אנמיה חרמשית וסיכון מוגבר לפקקת ורידים עמוקים ובמקרים נוספים )
בעת הטיסה מומלץ לשתות הרבה, להשתמש בגרביים אלסטיות ולחלץ רגליים לפרקים.
הערה: בכל מקרה יש להתייעץ עם רופא מומחה לפני טיסה אם יש ספק לגבי הסיכונים
מקור מידע: רפרוטוקס 2014, ספרות רפואית