תסמינים ופתולוגיות של כאבי מחזור לפי הרפואה סינית
מיליוני נשים בעולם סובלות מכאבים שונים המופיעים סביב המחזור החודשי. כאבים אלה מלווים בסימפטומים מגוונים כמו תחושת נפיחות כללית ,גודש בחזה, כאב בבטן תחתונה וגם, מצבי רוח משתנים, התפרצויות כעס ורגשנות יתר. מוכר למישהי? מאמר זה יציג בקצרה את התייחסות הרפואה הסינית לכאבים המופיעים לפני ותוך כדי הווסת החודשית.
תסמונת הכאב הטרום וסתי הידועה גם כ- Premenstrual syndrome או PMS, מופיעה כמספר ימים לפני הווסת וקשורה לפי הרפואה המערבית, בעיקר להצטברות מלחים ומים ברקמות. לעומת זאת כאב המופיע במהלך ימי המחזור ולאחר סיומו, נקרא דיסמנוריאה והוא קשור למגוון רחב של פתולוגיות כמו, מחלה דלקתית של האגן, אנדומטריוזיס, שרירנים (מיומות), נוכחות התקן תוך-רחמי ועוד.
הרפואה הסינית מתייחסת לכאבי המחזור וההתכווצויות כקושי בזרימת האנרגיה (צ'י) והדם, כאשר העיקרון הטיפולי מבוסס על תשאול כללי וספציפי. בתשאול הכללי תשאל המטופלת שאלות המתייחסות לאורח החיים וההיסטוריה הרפואית שלה, ואילו בתשאול הספציפי תשאל שאלות הקשורות לאופן הופעת המחזור, מספר ימי הדימום, משך ומיקום הכאב ומה מקל או מחמיר את הכאב.
הכאב הוויסתי יכול לנבוע כאמור מסטגנציה(תקיעות) של צ'י או דם, או מחוסר של אחד מהם או שניהם ביחד. הדבר דומה לעץ שמשקים אותו בצינור מים שהזרימה בו איטית או חלשה, כאשר בסופו של דבר הוא מתייבש. כאבי מחזור עשויים לנבוע מהימצאות עודפת של חום או קור פנימיים ומגורמים קליניים נוספים, אך טיפול בדיקור בשילוב של צמחי מרפא, נמצא יעיל מאוד בביטול או הקלה משמעותית של הסימפטומים.
כן המפקד! תפקידו המיוחד של הכבד
לפי הרפואה הסינית, האנרגיה של הכבד היא זו שאחראית על הזרימה ההרמונית של כל הצ'י בגוף, והוא משול לגנרל המנייד את כוחותיו על פי הנדרש במערכה.כאשר הכבד נכשל בתפקידו, לרוב על רקע רגשות כמו כעס ותסכול ו/או צריכת אלכוהול, סמים, תרופות, ניהול אורח חיים מתיש ומחסור בשעות שינה בלילה(!), תנועת הצ'י תפגע, הדם יזרום בצורה פחות חלקה אל הרחם ובתוכו ויופיע כאב ויסתי.
כאשר האבחנה הינה תקיעות של צ'י הכבד, נצפה לראות סימפטומים כמו מתח וכאב בבטן תחתונה ורגישות בחזה למשך מספר ימים לפני הופעת הדימום (משתנה בין הנשים). ביום הראשון של הדימום יתכנו כיווצים והדימום עשוי להתחיל כהכתמה קלה עד להופעה מלאה, צבע הדם יהיה כהה וילווה לרוב בגושים (קרישי דם) כהים.
במידה ואנרגיית הכבד נתקעת לאורך זמן, עשויה על פי הרפואה הסינית להופיע "אש בכבד", הגורמת לגוף לייצר חום אשר מתרכז דווקא בחלקים העליונים (בדומה לאויר חם בכדור פורח). במצב זה תלונות אפשריות יהיו חוסר שקט פנימי,תזזיתיות , מיגרנה או כאב ראש המטפס מהעורף ומתיישב בעיניים, תחושת צמא וחום ואף עצירות סביב ימי המחזור.
במקום בו זורם צ'י זורם דם
הצ'י הוא זה שנותן את כח התנועה לדם. מכאן שתקיעות כרונית בזרימת הצ'י תביא לסטטיות של דם. כשהדם נתקע, הכאב יהיה חד, ממוקד ודוקר והוא עלול להופיע לפני או תוך כדי הדימום. כאב זה מלווה ברצון לשכב בתנוחה עוברית ובדם כהה עם גושים בדימום. מעבר למספר הגורמים הפנימיים שהוזכרו, גם חשיפה לאקלים חיצוני לח או קר, בגיל ההתבגרות או מיד לאחר לידה, יכול לפגוע בזרימת הצ'י והדם ברחם. האמרה הידועה "לא לשבת על רצפה קרה" מקבלת משנה תוקף, מאחר והגוף בשלב זה מאוד פגיע לחדירה של רוח וקור חיצוניים.
כולם יודעים שקור מכווץ, לכן כשהאקלים הפנימי השולט הוא קור, או כשקור חודר פנימה, זרימת הדם תואט מעצם הכיווץ, צבע הדם יהיה מעט בהיר ויתכנו גושים(קרישי דם) קטנים. אישה עם דפוס כזה תחווה תחושת קור בקצוות וכאב גב עמום. הסימפטומים יוקלו על ידי חימום של בטן או גב תחתונים.
במצב זה נשלב בדיקור מוקסה (תערובת צמחים על בסיס צמח הלענה שהמטפל מדליק על גבי המחט או ישירות על העור לא שורף!) וזאת על מנת ל"גרש" את הקור ולהכניס חום ותנועה פנימה. בנוסף יומלץ גם על תזונה מחממת.
מצב פחות חמור ברמת הסימפטומים אך מאוד שכיח בקליניקה ,הינו מצב של חוסר צ'י אשר לרוב נובע מתזונה לקויה ואורח חיים מתיש. אופי הכאב יהיה עמום ומפושט ויופיע בעיקר לקראת סוף המחזור או אחריו. הגוף בשלב זה נמצא בשפל, שכן במשך המחזור החודשי אישה יכולה לאבד כ 80 מ"ל דם (כן זה הרבה), והתחושה הכללית תהיה כבדות שתוקל על ידי מגע או עיסוי בטן תחתונה. אגב למי שתהתה, פה גם נכנס הדחף הבלתי מוסבר לאכילת מתוק. במצב זה כמות הדם תהיה מעטה ויתכנו גם סחרחורות או כאב ראש עמום ומפושט לקראת סוף המחזור.
לסיכום: אומנם הרפואה הסינית מדברת בשפה קצת שונה מזו שאנו מכירים ורגילים אך אם זאת מעלה הבנה עמוקה של המחזור החודשי מזווית אחרת.
למי מכן הנשים שמשהו נשמע ומרגיש מוכר,אפשר לעזור או להקל משמעותית.
הכותב:
ערן חיון Dipl.Ac,מטפל ברפואה סינית מסורתית,מומחה לגניקולוגיה ופריון.
Email: eran.hayoon@gmail.com
נייד: 0525737722