הרעיון בבצוע סריקת מערכות עובר החל בשנות השמונים
בין חלוצי השימוש באולטרהסאונד (על-שמע בעברית) היו מספר לא מבוטל של ישראלים.
פרופ' שליו וחבריו הציעו כבר ב 1981 שעוברים בסיכון גבוהה בהריון יעברו סקירה על ידי מכשיר על-שמע. בין המובילים בתחום היו ישראלים כמו פרופ' וינראוב ז"ל ורבים אחרים.
בתחילת שנות התשעים היו ויכוחים בקרב הקהילה המדעית לגבי היכולת של מכשיר האולטרהסאונד למנוע תמותה סובליידתית. רוב החוקרים מצאו כי מכשיר האולטרהסאונד יכול לאתר מומים שונים וגם לעקוב אחרי גודל העובר.
ב1993 פרסם משרד הבריאות חוזר לרופאים בו המליץ על רשימת איברים המומלץ לסקור בבדיקת העל-שמע. רשימת האיברים הייתה זהה לזו שפרסמו האמריקאים. מאז ועד שנת 2007 עדכן משרד הבריאות את הרשימה בעקבות האיגוד האמריקאי לעל-שמע ברפואה.
בשנת 2000 פרסם האיגוד למיילדות וגניקולוגיה רשימת בדיקות אולטרהסאונד המומלצות בהריון וחילקן לבדיקה בסיסית ומכוונת (לפי המלצות אמרקיאיות). המלצות אלו גרמו לבלבול רב בקרב הפציינטיות והרופאים לגבי מה ומתי אמור להיסקר.
הבריטים (שנחשבים למובילים בתחום) נתנו כבר בשנת 2000 המלצות מאד מפורטות. גם לאוסטרלים (מושבה בריטית) יש מערכת מסודרת עם הנחיות ברורות זה שנים. האוסטרלים, דרך אגב, הם היחידים שסופרים אצבעות במהלך סקירה ציבורית.
בשנת 2003 מעדכנים האמריקאיים את ההנחיות ומוסיפים סקירת אברים במח שלא נסקרו עד אז.
בשנת 2006 הבריטים מפרטים הנחיות מפורטות לסקירת מח ולב.
בשנת 2007 אימץ משרד הבריאות את מסמך העמדה של החברה הישראלית לאולטרהסאונד במיילדות וגניקולוגיה לגבי ביצוע אולטרהסאונד בהריון בכלל ובדיקות לסקירת העובר בפרט.
מסמך זה אמור להביא לקיצו את הויכוח על אילו בדיקות יש לבצע בהריון, מה היקפן, מתי יש לבצען, באיזו התוויה ומי יבצען.
ראו פרוט הנושא בדף – מתי מבצעים סקירת מערכות ומה סוקר הרופא?
מה העתיד?
על שמע הינה בדיקה בלתי פולשנית ולא מזיקה (משלושים שנות נסיון). מכשירי האולטרהסאונד בהם אנו מתמשים היום מתוחכמים מאד ונדרשת מיומנות ונסיון לשלוט על הבדיקה ולבצעה בצורה מקצועית. סקירות מוקדמות הן הכיוון העתידי של סקירת מערכות העובר. סיבות לכיוון זה כוללות: השאיפה לאבחן מומים מוקדם ככל האפשר מאחר והפסקת הריון יותר בטוחה ופחות טראומטית בשבועות מוקדמים. בנוסף, דרגת ההדמיה משתפרת כל הזמן ומאפשרת להבחין בפרטים רבים יותר מוקדם יותר. סיבה נוספת היא חוסר היעילות של מכשירי ה MRI בשבועות מוקדמים, מה שנותן ייתרון יחסי למכשירי האולטרהסאונד.
בכנסי אולטרהסאונד באירופה החלו לדון על בצוע סקירת מערכות מוקדמת בשבועות 11-14. אצלינו מבוצעת סקירה מוקדמת בצורה פרטית זה שנים (בשב' 13-17). נראה כי בקרוב גם האירופאים וגם האמריקאים יעקבו אחרינו.
2 תגובות