הבלוג יתאר את מחזור הדם בעובר ולאחר הלידה. בסוף הבלוג יש מעט חומר לאלו מכם המתעניינים במיוחד במחזור הדם והדלפים שלו. באמצע הבלוג תוכלו למצוא אנקדוטה הקשורה לאיך אולטרהסאונד שינה את ספרי האנטומיה.
אין זהות בין מחזור הדם של העובר וזה של היילוד.
השוני בין מחזור הדם בחיים התוך רחמיים למחזור הדם לאחר הלידה קשור בתלות העובר באם כל עוד הוא מתפתח וגדל בתוך הרחם. תלות זו מסתיימת עם הלידה. במהלך החיים התוך רחמיים, העובר זקוק לחמצן אך הראות שלו אינן
מתפקדות. העובר זקוק למזון אך אינו יכול לאכול. העובר זקוק להורמונים וחומרים שונים אך גופו עדיין אינו מסוגל להרכיב חומרים אלו. בנוסף, העובר זקוק לנטרל רעלים ולהפריש צרכים אך מערכת העיכול אינה פועלת במלוא היכולת. השלייה משמשת לבצוע כל הפעולות הנ"ל. השלייה היא מקור לחמצן, מזון, ויטמינים מינרלים והורמונים. השליה גם אחראית על נטרול רעלים וטיפול בהפרשות שונות.
על מנת לאפשר לעובר להפיק את המירב מהשליה מחזור הדם העוברי מחובר ישירות לשלייה.
מבחוץ, הרמז היחידי לכך שמחזור הדם העוברי שונה מזה של מבוגר הוא חבל הטבור היוצא מהטבור.
חבל זה מכיל כלי דם (וריד טבורי) המוביל דם מהשלייה לעובר העשיר בחמצן, מזון, מינרלים ועוד ושני כלי דם (עורקים טבוריים) המובילים דם מהעובר ומכילים פסולת.
בתוך הגוף, הדם המגיע מהוריד הטבורי (העשיר בחמצן ומזון) צריך להגיע הכי מהר לאברים המתפתחים דוגמת המח.
על מנת להשיג את צרכיו בצורה אופטימאלית הגוף העוברי משתמש "בדלפים". דלפים אלו הם כמו גשרים המעבירים את הדם ממקום למקום ללא שימוש במשאבים הגלומים בתוכו (כמו משאית עמוסה בכל טוב העוברת על גשר, במקום בכביש עמוס ומלא בגנבים, בדרך לחנות).
(עקבו אחרי התמונה הבאה ) הוריד הטבורי נכנס לגוף בקרבת הכבד ו"עוקף" את הכבד דרך כלי דם הנקרא דוקטוס ונוזוס (התעלה הורידית). משם הדם נכנס ללב (צד ימין) ביחד עם הוריד הנבוב התחתון.
הדם שנכנס ללב עוקף את צד ימין דרך החלון הסגלגל (foramen ovale) ונכנס כמעט ישירות לצד השמאלי של הלב. משם הדם העשיר בחמצן ומזון מוזרם ישירות דרך האאורטה העולה (אבי העורקים) ולשאר אברי הגוף בהמשך דרך האאורטה היורדת (אותו כלי דם בהמשך הדרך).
חלק מהדם העשיר בחמצן ומזון והדם שחוזר מהגוף דרך הוריד הנבוב העליון והתחתון נכנס לצד ימין של הלב ויוצא מהצד הימני דרך העורק הראתי. במקום להגיע לראות (שאינן מתפקדות בשלב זה), הדם "עוקף" את הראות דרך הדוקטוס ארטריוזוס (התעלה העורקית) ומגיע לאבי העורקים היורד (אאורטה יורדת). שם הדם מתערבב עם מה שלא עבר למח מההאורטה העולה וממשיך לשאר אברי הגוף.
אברי הגוף משתמשים בחמצן ובמזון ופולטים פסולת. פסולת זו מוזרמת אל השלייה באמצעות העורקים הטבוריים (2 ברוב המקרים) שם מופרשת הפסולת לגוף האם או עוברת ניטרול.
לאחר לידת העובר, השלייה מופרדת מהתינוק. (ראו גם בתמונה הבאה)
כלי הדם היוצא מן השליה (וריד טבורי) וכלי הדם הנכנסים לשלייה (העורקים הטבוריים) נסגרים עם קשירת חבל הטבור ובהמשך מתנוונים. הדוקטוס ונוזוס (התעלה הורידית) והדוקטוס ארטריוזוס (התעלה העורקית) נסגרים וכך גם החלון הסגלגל. התהליך מתרחש עקב שינוי בלחצי דם ובלחצי חמצן בתוך הדם וכן בהשפעת חומרים שונים. כך מופרדים מחזורי הדם בין הראות ללב ובין הלב לשאר הגוף. הפרדה זו בין שתי המחזורים מאפשרת ניצול מקסימלי של משאבים וסילוק חומרים.
*איך האולטרהסאונד שינה את ספרי האנטומיה*
הציור עליו הדגמתי למעלה את מחזור הדם העוברי הוא הפשטה של ציור שצוייר על ידי האנטומיסט פרנק נטר (1906-1991). ציור זה מתאר את מחזור הדם העוברי ומופיע באטלס הרפואי הכי חשוב כיום. בציור זה נראה כי הכניסה היחידה ללב מכיוון הגפיים הוא של הוריד הנבוב התחתון.
תמונת האולטרהסאונד הבאה (קרדיט ליגל וחבריו) מדגימה כי בניגוד לציור של נטר, בכניסה ללב יש מעין דלתא אליה מתחברים מספר כלי דם. כלי דם אלו כוללים כלי דם כבדיים, הדוקטוס ונוזוס (DV) ואת הוריד הנבוב התחתון (IVC ).
בעבר השתמשו האנטומיסטים בגופות לצורך תאור האנטומיה של הגוף. האולטרהסאונד מראה כי קיימים הבדלים משמעותיים בין התבוננות על הגוף הדומם מול החי.
למתקדמים בלבד….
התכנון של מחזור הדם העוברי ייחודי בכך שמאפשר הזרמת דם לאזורים עם עדיפות על ידי שימוש בדלפים (השלושה שתארתי בחלק הראשון של הבלוג). תחת תנאים אידאלים הדוקטוס ונוזוס (תעלה הורידית) מעביר כ 20-30% מהדם המחומצן ללב. שאר הדם מופנה לכבד. כמות הדם המועברת ללב תלויה במספר גורמים כגון כמות הדם המגיע מהשלייה ועוד. הדלף הלבבי (החלון הסגלגל) מווסת את כמות הדם המגיע למח (מאחר והדלף של התעלה העורקית נמצא בחלק שאחרי כלי הדם היוצאים למח מהאאורטה העולה = אבי העורקים). בד"כ רב הדם המחומצן יעבור לצד שמאל דרך החלון הסגלגל ומשם למח. מה שלא עבר ישירות לשמאל מהדם המחומצן המגיע מהתעלה הורידית והדם שמגיע מהוריד הנבוב התחתו,ן יעבור לצד הימני של הלב ומשם לאברי הבטן והגפיים דרך האאורטה היורדת (אבי העורקים). כמות הדם העוברת דרך החלון הסגלגל נקבעת על ידי התנגדויות בין חדר ימין (שליה) לשמאל (מח). זרימת הדם דרך התעלה העורקית (דוקטוס ארטריוזוס) לוקחת דם עם חמצון יחסית נמוך ומעבירו לאבי העורקים היורד. זרימת הדם דרך התעלה העורקית מווסתת על ידי מהירות וכמות הזרימה באבי העורקים העולה וזו של הדם המגיע לחדר הימני. מספר רב של גורמים ידועים ובלתי ידועים משחקים תפקיד בשליטה על דלפים אלו, בינהם גם אברי העובר שחלקם מסוגלים לשלוט בכמות הזרימה הנכנסת ויוצאת מהם.
מקורות
J Perinat Med. 2010 May;38(3):239-46
Ultrasound Obstet Gynecol. 2007 Jan;29(1):81-95.