סיבוכי ההריון נחלקים לסיבוכים יחודיים לכלל הריונות מרובי העוברים ולאלו הספציפיים להריונות תאומים זהים. לנשים עם הריון תאומים גם יותר סיבוכי הריון אימהיים
סיבוכי הריון אימהיים:
הריון תאומים מעלה את הסיכון לסיבוכי הריון אימהיים כולל בחילות והקאות בהריון, אנמיה עקב חסר בברזל, פריחה בהריון, מחלות לחץ דם של ההריון, ניקוז איטי של מלחי מרה, כבד שומני ואף פקקת ורידים. הנתונים אינם חד משמעיים לגבי סוכרת בהריון.
סיבוכי הריון הקשורים לכלל הריונות התאומים כוללים:
שיעור הפלות מוגבר
שיעור ההפלות בהריונות תאומים גדול מהריונות יחיד. יש מאמרים המראים שיעור הפלות של עד 9% לשתי העוברים. בהרינות מונוכוריאלים הסיכון אף גבוהה מזה. בשליש מהריונות התאומים ייפול וייספג אחד התאומים בטרימסטר הראשון (תסמונת העובר הנעלם או בלעז "vanishing twin".
שיעור מומים מוגבר
שיעור מומים מוגבר המתרחש בתאומים קשור כמעט בבלעדיות לתאומים מונוכוריאלים (ראו בבלוג המתאים). בתאומים שאינם זהים יש שכיחות מוגברת של רגליים קלוטות (club foot) ופריקת מפרקי הירך עקב שכיחות מוגברת של מיעוט מקום ברחם.
משקל לידה נמוך
עיכוב בצמיחת עובר או עוברים נפוץ בהריונות תאומים עקב מיעוט מקום והשרשת שלייה שאינה אופטימלית. עיכוב זה מתחיל בעיקר בטרימסטר השלישי. בהריונות מונוכוריאלים עיכוב בצמיחה העוברית נפוץ יותר מהריונות ביכוריאלים (שתי שליות=לא זהים).
לידה מוקדמת
מעל 50% מהריונות התאומים ייסתימו לפני המועד (סביב שבוע 36) בחלק מהמקרים עקב לידה ספונטנית ובחלק עקב זרוז לידה בעקבות סיבוכים בהריון. לידה מוקדמת מעמידה את התאומים בפני סיבוכי פגות (במיוחד כאשר משקל הלידה של אחד או שתי התאומים נמוך) יש לציין כי בהריונות תאומים נהוג ליילד הריונות בשבוע 40 עקב סיכון מוגבר למות תינוק ברחם.
סיבוכים במהלך החיים הבוגרים
מספר מחקרים הראו כי תאומים חשופים ליותר סיבוכים רפואיים במהלך חייהם. כולל עיכוב בגדילה וביכולת המוטורית (אך לא במנת המשכל), השמנת יתר, סוכרת ועוד
המעקב בהריונות תאומים שאינם זהים יכול להתבצע אצל רופא מטפל. אם מתפתח סיבוך ההריון צריך לעבור למעקב הריון בר סיכון. חשוב לציין כי הסקר לתסמונת דאון בתאומים אינו זהה לזה של הריונות יחיד והדיון על הנושא מופיע בבלוג אחר.
מקורות:
וליאמס מיילדות, מהדורה 22, 2005
סקירת ספרות